logo
Social Links
Ahmed Larouz | Debat ‘De economische kansen van meertaligheid’
735
post-template-default,single,single-post,postid-735,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Debat ‘De economische kansen van meertaligheid’

Debat ‘De economische kansen van meertaligheid’

 

FORUM wil op woensdag 27 november het debat openen over de economische kansen van meertaligheid. Onderwijs in moderne vreemde talen als Arabisch, Turks, Chinees en Pools kan een vooralsnog onbenut potentieel verzilveren waar het bedrijfsleven zijn voordeel mee kan doen. Ook draagt ontwikkeling van dit potentieel bij aan de arbeidsmarktparticipatie van Nederlanders met een migrantenachtergrond, die soms nog achterblijft bij het landelijk gemiddelde.
 In een wereld waarin grenzen vervagen, de handel tussen landen aanzienlijk is toegenomen, en personen, goederen en kapitaal in korte tijd grote afstanden afleggen, wordt het belang van talentvolle werknemers die zich in meerdere talen en culturen thuisvoelen alleen maar groter. Nederland – groot geworden door handel – beschikt over mensen die vaak meer dan één taal vloeiend spreken.

Meertaligheid, waaronder ook de beheersing van het Turks, Arabisch, Pools en Chinees, faciliteert de handelsbetrekkingen van onze exportgerichte natie met landen waar de economie in de lift zit. Ook is het voor Nederland interessant om het vestigingsklimaat voor kapitaalkrachtige buitenlandse bedrijven te verbeteren. Grote Turkse banken en een aanzienlijk aantal bedrijven uit de Arabische wereld weten ons land inmiddels al te vinden.

Centraal in het debat staan de volgende vragen:

  • Wat zijn de economische perspectieven van meertaligheid en hoe kan meertaligheid van onder meer Turks-, Arabisch- en Poolstalige jongeren productief worden gemaakt voor de handelsbetrekkingen tussen Nederland en zijn handelspartners.
  • Kunnen we de loopbaankansen van jongeren bevorderen door het belang van de beheersing van deze talen meer onder de aandacht te brengen.
Programma
18.00 uur Inloop met broodjes.
18.45 Welkomstwoord door dagvoorzitter Mohamed Mahdi.
18.50 Inleiding Meertaligheid: een kans om te verzilveren door Zeki Arslan, programmamanager onderwijs, FORUM.
19.00 Ontwikkelingen in de internationale handel en de rol van meertaligheid; een Rotterdams perspectief, door Ir. Anne van Delft, lector International Business, Hogeschool Rotterdam.
19.15 Het economisch belang van meertaligheid in Europa, door prof. dr. Guus Extra, emeritus hoogleraar Taal en Minderheden, Universiteit Tilburg.
19.30 Loopbaanperspectieven en de handelsbetrekkingen tussen Nederland en het Midden-Oosten/Noord-Afrika, door Ahmed Larouz, sociale ondernemer en directeur Bridgizz.
19.45 Debat in rondom tien opstelling.
Deelnemers: jongeren, ouders, onderwijsinstellingen, etnische ondernemers uit detailhandel, Nederlandse organisaties en bedrijven die handelsbetrekkingen onderhouden met Turkije, China, Polen, Arabische landen.
20.30 Terugkoppeling & actiepunten door Zeki Arslan.
20.45 Afsluiting met hapje & drankje.
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.